Mitkä ovat takeiden pääominaisuudet?

- 2021-11-15-

Pääominaisuudettakeet:

1. Suuri painoalue. Taotut ovat muutamasta grammasta jopa satojen tonnejen kokoisia

2. Laadukkaampi kuin valukappaleet.Takootniillä on paremmat mekaaniset ominaisuudet kuin valukappaleet, ja ne kestävät suuria iskuvoimia ja muita raskaita kuormia. Siksi taontaa käytetään kaikkiin tärkeisiin ja jännittyneisiin osiin.

Korkeakarbidisille teräksille,takeetovat laadukkaampia kuin valssatut tuotteet. Esimerkiksi pikateräsvalssatut tuotteet voivat täyttää vaatimukset vasta taontaa varten uudistettuaan. Erityisesti nopeat teräsjyrsimet tulee takoa.

3. Kevyin paino. Suunnittelulujuuden varmistamisen edellytyksenä on, että takeet ovat kevyempiä kuin valukappaleet, mikä vähentää itse koneen painoa, jolla on suuri merkitys kuljetuksissa, lentokoneissa, ajoneuvoissa ja astronautioissa.

4. Säästä raaka-aineita. Esimerkiksi autoissa käytettävälle kampiakselille, jonka omapaino on 17 kg, käytettäessä valssattua materiaalia leikkaamiseen jataonta, lastut muodostavat 189 % kampiakselin painosta, kun taas stanssausta käytettäessä lastut ovat vain 30 %, mikä myös lyhentää koneistusaikaa 1/6:lla.
Tarkkuustakoot eivät voi vain säästää enemmän raaka-aineita, vaan myös säästää enemmän työstötyötunteja.

5. Korkea tuottavuus. Esimerkiksi käyttämällä kahta kuumataontapuristinta radiaalisten painelaakereiden takomiseen voidaan korvata 30 automaattista leikkauskonetta. M24-mutterien valmistukseen käytettäessä katkaisuautomaattia kuusiakselisen automaattisorvin tuottavuus on 17,5-kertainen.

6. Ilmainentaontaon suuri joustavuus. Siksi taontamenetelmiä käytetään laajalti joissakin korjaustehtaissa erilaisten tarvikkeiden valmistukseen.